Sommarkonsert

För ett par veckor sedan fick jag ett litet fotouppdrag av min pappa, att fota på en av hans sommarkonserter på Stornäsets café. Fyra söndagseftermiddagar i sommar var det konserter där han hade olika gäster och teman. Just den här söndagen höll han i en  musikfrågesport tillsammans med sin fru och caféets trädgård fylldes av somriga gäster vid borden och på filtar i gräset.
 
 
Vi åkte hela familjen och en timme var alldeles lagom, med musik, hästar i närheten, äppelträd och lite fika. Vi gjorde ett försök att vara med i frågesporten, men fick väl inte ihop så många rätta svar som vi trodde visade det sig.

Torsdagstema Kök

Veckans torsdagstema är kök. Vårt kök är det rum hemma som jag är minst nöjd med. Dels för att det är så litet men också för at det känns som det är dags för en renovering snart. Att köket var litet såg vi naturligtvis innan vi flyttade in och det funkar bra för oss till vardags. Vi har ett bord med fyra platser och lilla A på ena gaveln. Det går att lägga i en skiva när vi har gäster och vill man så får det nog plats 8-10 stycken runt bordet, finns det hjärterum... Men då är det trångt, både att äta och att fixa vid bänken och att komma in i kylskåpet är bara att glömma. En dröm vore att kunna bygga ut köket framför köksfönstret och därmed också få en slags groventré. Och drömma kan man alltid göra.
 
 
Vi gjorde om köket helt och hållet när vi flyttade in, det känns inte så länge sedan och att renovera igen har vi inga planer på riktigt än. Men det är faktiskt drygt nio år sedan köket blev klart. Då var vi väldigt nöjda och visst funkar det fortfarande, men idag skulle jag t ex inte välja björkluckor, vi skulle lägga klinkers på golvet och möjligtvis skulle vi stänga igen dörren mot tvättsugan och istället öppna upp från förrådet som några grannar gjort och därmed få lite mer bänkyta i köket. Tapeten börjar bli riktigt sliten och mattan på golvet som skulle vara så tålig har massor av märken och repor.
 
 
Det som är bra med köket är att det är ljust med fönster åt söder, det ligger i anslutning till vardagsrummet där barnen är mest och då tvättstugan ligger precis intill med ingång från köket kan vi ha micro och frys där inne för att spara plats i köket. Om vi vill renovera köket inom några år och inte byta allt även den här gången utan kunna behålla stommarna exemplevis, så måste vi göra det innan systemet försvinner helt ur Ikeas sortiment. De har ju bytt ut sina kök mot helt nya och jag har för mig att nästa år är sista chansen att komplettera till gamla kök.
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!

Finchoklad och träning

Här om dagen kom min man hem med en fin liten trälåda fylld med fina praliner från en liten ort en bit härifrån. Kvinnan som sålde dem har vunnit flera priser i SM i pralintillverkning och det var blandade smaker med lokal anknytning i asken. Än har jag inte smakat alla, men de jag provat har varit riktigt goda med tydliga smaker.
 
 
Det måste verkligen bli nån ordning på det här med träning och godsaker nu efter sommaren. Jag har tränat hela sommaren, men inte lika ofta som vanligt och så har jag ätit alldeles för mycket choklad. Men är det sommar så är det och jag tycker att man ska unna sig att ta det lite som det kommer under en tid. När hösten sedan kommer känns det lite extra roligt att köra igång ordenligt igen och till veckan börjar det ordinare schemat med fler bra pass i veckan.

Härliga helg

Vi hade en riktig toppenhelg, helt oplanerad först, och fylld av roligheter och lyx innan den var slut. På fredagen direkt efter skola och dagis åkte vi till Himlabadet med vänner och var där ända till stängning. Alla hade jätteroligt och jag, kors i taket, åkte vattenrutschkana! Som min pappa sa, "Det har du väl inte gjort sedan du var fyra år och vi var på Kolmården". Det stämmer nog bra, en upplevelse som uppenbarligen satt sina spår. Och jag ska nog inte påstå att jag kommer åka så fort jag får chansen nu heller, men det var faktiskt rätt kul, två åk till och med. Storebror vågade åka ensam och övade på simningen, åkte kana där han inte bottnade och tyckte att det var toppen. Lilla A gillar också att bada, hon åkte små kanor, bubblade, plaskade och sa "himma, himma" (simma, simma) och "heja pappa" mest hela tiden.
 
På mellersta bilden, precis i mitten, ser man vårt gavelradhus.
 
Lördagen började som alltid med fotbollsträning och direkt efter den kompislek hela eftermiddagen. Vi var upp på berget och tittade på utsikten, gick i skogen och såg tomtarnas festplats och åt några av de sista blåbären. Vid middagstid åkte våra barn med de andra barnen hem till dem och blev kvar över natten. Vi gick på restaurang och åt jättegod mat med fördrink och vin. Det hör inte till vanligheterna och jag har ett presentkort från gamla jobbet att tacka för maten. Efter en god natts sömn åkte vi tillbaka till badhuset, bara vi två, till relaxavdelningen för några timmars slappande i olika pooler, ångbastu, vedeldad bastu, tropisk dusch och lunch i solen. Underbart och oerhört lyxigt.
 
Sedan hämtade vi upp barnen som fått ansiktsmålningar, sett kaninhoppning, målat, gått i labyrint och ätit lunch medan vi slappade. Lilla A var riktigt trött och sov resten av eftermiddagen, pappan åkte och lagade bilen och jag fixade och donade medan barnen fortsatte leka tillsammans och vi fick gräsmattan klippt. Det är nästan så att man inte tror att det är sant va?!
 
En fantastisk helg som faktiskt inte kostade oss nästan något alls, tusen tack!

Ett annat sommarhem

I sommar åkte barnen och jag till min mammas och hennes sambos sommarhus en helg. Mitt ute på landet utan både fast och mobil telefon. Efter att ha åkt den sista biten på en lång, slingrande och dammig grusväg kom vi fram. Det var rktigt varma sommardagar och vi var ute från morgon till kväll.
 
 
Storebror hade jätteroligt och provade på en massa skoj, krocket, tennis, pil, boxning, fotboll, han åkte skottkärra och fick titta på skotern, han lärde sig om avlopp och värmesystem och inspekterade både vinden och källaren. Vi badade i sjön och plockade hallon och blåbär till våfflorna och på kvällen när lilla A somnat bastade vi och satt ute till sent och myste.

Torsdagstema En plats att växa på

Solen är framme men det blir inte riktigt så där varmt längre, mornarna är kyliga, vindarna svala och hösten är nog här snart. Än kallas det väl för sensommar och visst har det varit helt underbart fina dagar hela den här veckan också, första skolveckan. Vi åkte faktiskt till och med en sväng till stranden i måndags. I tisdags firade vi skolstarten med en glass på vägen hem och igår blev det sill till middag, små enkla inslag som förlänger sommaren lite, lite till.
 
Den här veckan har barnens vardag dragit igång på riktigt och jag är hemma själv några timmar vissa dagar i veckan. Värdefulla timmar då mycket ska hinnas med, stort som smått, roligt och mindre roligt. Som att sitta på arbetsfömedlingen och vänta på min tur i två timmar för ett samtal som tog fem minuter.
 
 
Men igår var det roligare, jag plockade och pysslade och gjorde fint hemma. Bland annat gjorde jag iordning den här krukan att ha på vita skåpet som nu fått ett höstigare uttryck.
 
 
Den får också symbolisera dagens torsdagstema, en plats att växa på. En vit kruka som jag först sprayade matt svart och därefter maskerade en tunn kant upptill och sprayade med kopparsprayen.
 
Förra veckan drog inspirationsfabriken visst igång efter sommarledigheten, men det missade jag helt! Jag har dragit ner på bloggandet under sommaren, gjort annat, och vi får ser hur det blir i fortsättningen. Men ett mål är iallafall att vara med på så många torsdagsteman som möjligt!
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!

Första veckan

Jag vet inte om sommaren kände på sig att vardagen närmade sig, för det känns faktiskt som höst redan. Vi har säkert en del fina dagar att se fram emot, men jag är tveksam till att det blir så där riktigt varmt igen. I veckan hade vi ett ordentligt åskoväder, och den långa, långa torkan är över. Men som en vän sa, upplägget med tio veckors varm, solig, torr högsommar efterföljt av några dagars regnande är ändå helt okej.
 
 
Den här veckan var barnens första tillbaka i vardagen, lilla A på dagis några timmar tre av dagarna och storebrors allra första dagar på fritids. Spännande och stort! Båda verkar nöjda och är trötta lite tidigare på kvällarna igen. Min sommar med extrajobb och föräldraledighet är slut och ett besök på arbetsförmedlingen blir nödvändigt på måndag. Det har varit skönt med semester även för mig, från arbetslösheten, nu är det nya tag!

Ännu lite mer...

Jag måste visa några fler bilder från Gotland, på barnen från en eftermiddag när vi skulle grilla hamburgare med utsikt över Karlsöarna. Regnet hängde i luften och det är ju lite bestyr med att få igång grillen, vänta på rätt glöd och få maten färdig.
 
 
Men barnen hade så roligt tillsammans, sprang och jagade varandra, luktade på blommor som visst var tistlar, satt på en stock som visade sig gömma en hel del små intressanta kryp.
 
 
Och kissade. Storebror gillar att kissa ute i naturen och lilla A har tydligen observerat hur det ska gå till.

Mer Gotland

Den här gången när vi var på Gotland bodde vi i Rone på sydöstra delen av ön. Vi har mest varit längre norr ut tidigare så vi hade bestämt oss för att hålla oss i söder och se lite nytt! Anledningen att vi bodde i Rone var ju att jag vann vår vistelse i en tävling som Anna med A Guesthouse Gotland hade på sin blogg.
 
Vårt boende låg i en gammal förskolebyggnad precis intill folkskolan där Anna och hennes man bor. De driver ett vandrarhem med precis lagom många rum. Vi hade två dubbelrum bredvid varandra och delade toalett, dusch och kök med övriga gäster. Det gick jättebra, speciellt eftersom det just när vi bodde där mest var andra gäster i de större familjerummen med egna kök, alltså hade vi det stora köket helt för oss själva. Nu använde vi bara köket vid frukosten, resten av dagarna var vi ute och hade antingen med oss picknick eller åt där vi råkade vara vid matdags.
 
 
En av kvällarna fick jag komma in till Anna och se hur de bor där på övervåningen i den gamla skolbyggnaden. Jättefint! Stora ytor, härliga fönster, fina trägolv, ljust och varmt. Dessutom var det väldigt trevligt, att få en röst till ansiktet bakom bloggen, att höra lite mer om hur det gick till när de bestämde sig för att öppna sitt guesthouse och om renovering, jobb och familj.
 
Vi var som sagt på en massa nya platser på Gotland, platser som vi nog faktiskt varit på tidigare ändå kom vi på, för länge sedan när vi var på Gotland tillsammans för allra första gången. Vi minns inte var vi bodde, men det var ett vandrarhem någonstans i söder i ett par nätter innan vi flyttade norrut för ytterligare några nätter.
 
 
Men vi kände alltså igen oss på t.ex. Hamra krog, där Axel fick prova att dreja och där vi åt god mat med fransk stämning. Även Hoburgern var vi till utan barnen den där första gången, men nu klättrade vi runt bland raukar och vackra blommor och beundrade den vidsträckta utsikten från höjden med andra ögon.
 
 
Som vanligt blev det en del tid i bilen när vi åkte mellan platser som vi skrivit upp på att-göra-listan. Med små stopp här och där går det alldeles utmärkt. Vi fotade längs vägarna och gjorde små avstickare för ett dopp när det behövdes.
 
 
Visby kan man ju inte låta bli att besöka även om det är en bit att åka. Det blev faktiskt tre turer under vår ändå ganska korta vistelse på ön. En gång höll vi oss utanför murarna och gjorde mest en del ärenden och shopping, en eftermiddag gick vi i butikerna innanför murarna, fikade, lekte i Almedalens lekpark, promenerade när lilla A skulle sova, utforskade muren, fick oss lite historia i ett av tornen och åt slutligen middag där vi alltid brukar äta.
 
 
Den sista dagen på ön, när vi hade packat in oss i bilen och hade ungefär en halv dag kvar innan färjan skulle gå, spenderades också i Visby, efter lunchen gick storebror med pappa på leksaksshopping och jag tog en långpromenad med lilla A i vagnen. Hon somnade och jag gick och njöt av utsikten, söta hus, hoppades att hon inte skulle vakna på kullerstensgatorna, fotade lite och tog tillvara på det sista gotlandsljuset innan vi tackade för den här gången.
 
 
 

Liten förändring

För en tid sedan skrev jag att det inte hänt så mycket här hemma under sommaren, det har inte heller blivit lika mycket bloggande som tidigare, varken själv eller besök hos andra. Inspirationssemester, vila från digitala intryck och ro i det som finns.
 
Men jag fick faktiskt upp den där globvasen till slut. Den låg länge på vita skåpet i vardagsrummet, i väntan på någon bättre plats. Men när jag väl flyttade på den blev det inte långt alls. En decimeter upp ungefär.
 
 
Nytt på skåpet är också den vita lyktan med stjärnor i taket, inköpt i Nordljus outletbutik.
 
Nu börjar jag känna mig sugen på förändring igen, mot hösten. Sommarvädret för gärna stanna både augusti och september, men det turkosa i vardagsrummet kommer nog snart få ge plats för lite mer jordiga och murriga toner.

Gotland

För en vecka sedan kom vi hem från Gotland och vi hade det så bra! Det var varmt och soligt varje dag, vi provade olika stränder, besökte Visby, njöt av naturen och ljuset och att vara tillsammans utan några måsten.
 
 
Ändå hann vi med en hel del! Det blev några favoriter igen och några nyheter för oss i år.
 
Krusmynta besöker vi varje gång, för att köpa kryddor och för att det är fint och mysigt för hela familjen. Till barnens stora glädje var lekplatsen ny och ännu bättre än tidigare, även caféområdet var större med fler sittplatser.
 
Berså var nytt för mig och eftersom jag följer bloggen ville jag gärna ta en tur dit. Vi fikade inte men butiken var fin och besöket resulterade i ett fat med favoriten "Creativity" från Ylva Skarp.
 
Vi hade också planerat att åka till Gotlandsgårdens Konfektyr i När inte långt från där vi bodde, men de hade stängt just då. Som tur var råkade vi köra förbi Fardhem istället och köpte annan finchoklad!
 
Vi var också på Glassmagasinet i hamnen, med 180 sorters glass! Häftigt men lite väl många att välja mellan. Jag hade önskat att det fanns minikulor att köpa, så man kunde prova fler olika smaker.
 
Tyvärr var Creperiet i Hablingbo stängt precis när vi hade bestämt oss för att prova det, så det har vi kvar till nästa gotlandsresa och jag hoppas att det inte kommer dröja längre än vi vant oss vid.

Borta bra!

Men hemma bäst. För hur bra vi än hade det och hur mycket jag än önskat att vi kunde stannat några dagar till, så är det ändå skönt att komma hem. Vårt hem där var sak har sin plats, även om det inte alltid efterlevs, där barnen har sina vanor och sköter sig själva då och då, vanlig mat och ingen fin, fin sand på allt och överallt.
 
 
Sandstränderna är underbara, den fina, varma sanden mellan tårna, lunch på en filt, middag där vi råkar vara. Ingen TV, få leksaker, bara de viktigaste kläderna. Det blir som det blir, barnen somnar när de är trötta och vi gör det vi vill utan några måsten. Det är semester! Jag är så glad att vi kunde åka iväg om än bara några dagar. Det är värdefullt att komma bort ibland!

Alldeles egna hallon

Vi hade tur som kom hem från semestern lagom till hallonen behövde plockas av busken. Jag fick hjälp av storebror medan lilla A sov och precis innan regnet.
 
 
"Mamma, det är så roligt" upprepade han hela tiden eftersom det fanns så många. Nu ligger de i en skål i väntan på syltkok, tror jag. Eller så fryser jag in som de är. De som blir kvar när vi gått och småätit färdigt.
 
I förrgår var jag på gym för första gången på lääänge! Jag sprang på löpband för första gången nånsin och längre än jag nog klarat av att springa på någon av mina få löprundor i naturen. Igår när jag vaknade hade jag världens träningsvärk i armarna av alla våra armövningar. Men idag... Värre ändå! Men det är väl så det ska vara när man chockar kroppen.

RSS 2.0