Veckans vill-ha!

 
 
Byxor MQ, kappa HM, blus MQ, sjal Kappahl, boots Skopunkten, armband jdolk silversmycken
 
Nu är det hög tid att leta fram varmare kläder! I morse fick vi skrapa bilarna och trots sol på dagarna blir det inte särskilt varmt. Även om jag gärna har värme så länge som möjligt så är det nästan enklare att klä sig när det är kallt hela dagen än när bara mornarna är kyliga och temperaturen stiger 15 grader framåt dagen.
 
Som alltid när det är säsongsskifte upptäcker man att det saknas en del eller att man helt enkelt bara vill byta ut det som hängt med ett tag. Vårjackan känns inte lika lockande på hösten, det är andra färger och material. Vissa klassiker funkar alltid och då är det bra, precis som med inredning, att kunna byta ut och lägga till detaljer och lite billigare plagg.
 
Hösten är här och temperaturen kommer att fortsätta neråt i ungefär ett halvår nu, så det är bara att göra det bästa möjliga!

I lådor från ikea

Äntligen har jag fått lite ordning och reda i mitt arbetsrum/kontoret/gästrummet/lilla tv-rummet. Just eftersom rummet har så många funktioner har det blivit lite si och så med ordningen. Det ligger ofta tvätt i högar i väntan på att hamna i rätt garderob, just nu ligger cirka 400 foton i en hög, också i väntan på att hamna rätt precis som alla papper som ska in i rätt pärm.
 
 
Därför känns det väldigt bra att jag åtminstone fått ordning på hyllorna. Tio svarta lådor från ikea svalde precis det jag hade tänkt. Papper, kuvert, kort, pyssel, tavlor och etiketter som tidigare inte hade någon speciell plats och som jag alltid fick söka efter. På bänken nedanför ligger pågående pyssel.
 

Myskväll

Den här veckan ser ut som de senaste gjort. Långa dagar för barnen, sena, snabba middagar och lite trötta kvällar. Hemmet förfaller mer och mer när det bara är det viktigaste som hinns med. Fönstren är fortfarande oputsade, gräset alldeles för långt, vikt tvätt som egentligen bara ska in i rätt garderob ligger i högar lite här och där. Vi är nöjda om vi hinner med att handla blöjor när det är slut på dagis, om vi har tänkt ut i förväg och kanske till och med förberett middagen ibland och om vi kan bocka av iallafall något på den mentala att-göra-listan.
 
 
Ibland är det så skönt att strunta i allt som borde göras och bara sitta i soffan och slappa. Jag har svårt för det, att slappna av när det finns saker att göra. Särskilt när det är stökigt eller finns disk eller tvätt att ta reda på. Men om man alltid ska göra allt som borde göras finns det aldrig någon tid kvar till att bara vara en stund innan det är dags att sova.
 

Frökex

Förra helgen åt vi kräftor, med aioli, västerbottenostpaj, rom och creme fraiche, ostar och kex. Köpekex och hembakade. Just nu vimlar det av olika recept på frökex, alla bakar sin egen variant. De är goda, hälsosamma och går enkelt och snabbt att göra. I det här receptet har jag lagt till fänkål och det blir riktigt bra.
 
1 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/4 dl solrosfrön
1/4 dl pumpafrön
1 msk majsmjöl
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl hett vatten
1 msk olja
1 msk fänkål
 
Blanda allt det torra, häll över vattnet och oljan. Blanda och dela upp degen på två plåtar. Kavla ut mellan två bakplåtspapper så tunnt det går och strö över flingsalt. Skär skåror i brödet innan gräddning så går det lätt att dela.
 
Grädda i 125-150 grader i 30-60 minuter, det beror på ugn, men de ska bli riktigt torra. Öppna och släpp ut fukt då och då. Låt svalna i avstängd ugn.
 
 
I veckan har vi mest jobbat känns det som. Långa dagar och regniga, mörka kvällar. I går hade vi säsongens klädbytardag i Folkets hus och jag fick både sälja en del och fynda nytt. Det är en rolig dag samtidigt som det är skönt när det är klart.
 
Idag har vi fortsatt med vedbodsbygget, som stått stilla på rund av vädret. Strax ska vi på 8-årskalas och därefter vidare på 4-årskalas.

Torsdagstema Sovrum

Torsdag igen, veckorna går så fort! Temat den här veckan ska vara sovrum och jag kör på det även om Fabriken har driftstopp för tillfället.
 
Sovrum har varit tema hos Fabriken tidigare. Då var det vinter, nu badar rummet i skuggor och ljus. Inte just i dag kanske, när regnet öser ner, men i helgen när jag fotade var det faktiskt så här soligt. Även om det går mot mörkare tider har vi ett ljust sovrum. Ytterväggen ut mot balkongen består nästan helt och hållet av fönster och så balkongdörren.
 
 
Det har inte hänt mycket sedan jag visade bilder från rummet senast. Lilla A flyttade ut och byrån in igen. En inramad bild på barnen är nog det enda nya. Och den lilla loppisfyndade skålen på fot i min samling.
 

Tydliga veck på överkastet skvallrar om att det för det mesta ligger fint ihopvikt i garderoben och nästan bara plockas fram när vi antingen får besök eller när rummet ska fotas. På vardagarna ligger täcket för det mesta i samma röra på kvällen som när vi lämnade sängen på morgonen. Men visst är det väl så att det är bra att lufta för att slippa kvalster?! Jag skyller på det och låtsas att jag skulle ha bäddat annars.
 
 
Sänggaveln byggde vi för flera år sedan och är fortfarande nöjda. Vi är också väldigt nöjda med all förvaring, byrån och hela garderobsväggen som vi fick plats med trots att rummet inte är så stort.
 
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!

Pågående projekt

För ett par veckor sedan upptäckte vi att vår vedbod har gjort sitt. Den är helt enkelt på väg att rasa, släppa från förrådsväggen den sitter fast i. Så nu fick vi möjlighet att göra om och göra rätt. Den gamla var aldrig riktigt bra placerad. Besvärlig att ta sig till vintertid och därför har vi varje höst staplat en massa ved på altanen för att lätt kunna komma åt.
 
 
Den nya flyttar till väggen bredvid istället, till utrymmet mellan förrådet och slänten ner från huset. Där brukar vi ändå bara samla på oss en massa skrot i väntan på en tur till tippen. Vedboden blir större, rejälare och kanske kan vi även få plats med förvaring av spadar, pulkor och lite annat därinne.
 
 
Det rullar på bra och med tanke på att det bara går att bygga ett par timmar de kvällar vi är lediga har det gått ganska fort hittills. En vägg, tak, golv och dörr kvar. Sedan ska vi måla med järnvitriol, precis som vi gort med staket och plank.
 
 
Fortsättning följer!
 
 

Guld i en korg

 
Lycka är att ha en svärmor som älskar att plocka svamp!
 
Söndagsbilden presenteras utan prestige och tvång och varje medlem väljer själv vad som visas. För fler söndagsglimtar, titta in hos inspirationsfabriken!

Förberedelser

Ikväll blir det äntligen kräftor! Jag vet inte varför det inte har blivit av förrän nu. Just nu ligger de och tinar, västerbottenostpajen är färdig och frökexen ligger på eftervärme i ugnen.
 
 
Det är riktigt fint höstväder och kanske kan vi till och med sitta ute ikväll. Storebror är på utflykt med en kompis och jag ska ta med mig lilla A ut och plocka äpplen från gräsmattan när hon vaknar efter lunchluren.
 
Imorgon ska vi göra något så spännande som att ge oss ut på jakt efter vinteroveraller, allvädersstövlar och varma kängor. Jag hoppas det är snabbt överstökat!

Torsdagstema Vardagsrum

Jag lägger ut veckans torsdagstemainlägg trots att det inte påannonserats på Fabriken än. Förra rummet som visades upp var köket. Om köket var det rum i vårt hus som jag är minst nöjd med, så är nog vardagsrummet det rum jag tycker om mest just nu. Det är också där vi är allra mest. Det ligger på nedervåningen, i anslutning till hall och kök, med trapp upp till övervåningen och utgång till altanen. Barnen kan leka själva medan vi lagar mat, de kan gå in när vi vill sitta ute och njuta lite längre och väldigt mycket leksaker ryms under trappen bakom soffan.
 
 
Rummet är ljust och jag har fortfarande inte putsat några fönster eller bytt gardiner, så de tunna, vita med fåglar få ge sommarkänsla ett litet tag till.
 
 
Vi möblerar aldrig om. Trist kanske, men jag trivs med hur vi har det. Istället är det små detaljer som förändrar rummet då och då. Just nu är det koppar, svart, grått, natur och vitt som gäller. Inte mycket nytt egentligen, det enda jag köpt är två kuddfodral och ljuslyktorna i koppar. Lampsockeln och krukan på vita skåpet fixade jag enkelt till själv, några gamla kuddar och ljus passade igen lite enkelt gräs i globvasen.
 
 
Nu när hösten kommer börjar det bli dags att elda mer i kaminen igen. Den ger fort värme i vardagsrummet, men tyvärr sprider sig värmen inte särskilt bra i huset och den stannar inte heller kvar när brasan slocknar. Någon annan typ av spis hade kanske varit bättre, men nu fanns den här när vi köpte huset och vi eldar mer för mys och det är inte dumt det heller!
 
 
Vårt vardagsrum lever verkligen upp till sitt namn, vi är här varje dag, mycket. Mest är det lek och inte alls så här städat. Det kan vara järnvägsräls och bilar över hela golvet. Lite senare blir det soffmys, tevetittande, kanske lite spel, läshörna, kvällsfika och filmkvällar. Vi trivs jättebra och alla får plats.
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!

Söndagsbild på en tisdag...

Ibland hinner man helt enkelt inte med sig, men jag hade ju planerat min söndagsbild och här kommer den. Bara lite för sent. Vi hade en helg full av roliga saker. Kompisar som sov över, fotbollsträning, fisketur med korvgrillning och våfflor över öppen eld och sist men verkligen inte minst, 85-årskalas för min mormor.
 

En spegelblank chokladtårta fylld med hallonkräm och toppad med seg chokladkola och säsongens hallon, riktigt god!
 
Det blev en till arbetsvecka för mig och tiden efter jobb och dagis är knapp. Ibland försöker jag förbereda nästa dags middagsmat kvällen innan för att inte ha allt för hungriga barn, det blir sällan bra då. Idag fick det bli våfflor, efter påtryckningar från storebror. Kycklingen har jag istället gjort iordning till imorgon och även om det inte är så där superkul att stå och laga mat vid åtta på kvällen så vet jag att det kommer vara väldigt skönt imorgon!

Septembermood

Det är kyliga mornar nu, jag önskar nästan att jag hade vantar när jag åker, men inte riktigt än. Det är svårt att klä både sig och barnen när det är 5-6 grader på morgonen och blir 20 grader framåt dagen.
 
September är väl den första riktiga höstmånaden. Vi är mer inne och får precis som vid varje årstidsskifte lust att förändra. Ljuset blir annorlunda, efter ljusa skira månader och färgskalor får det lite varmare ta mer plats. Jag brukar inte byta till murriga höstgardiner, jag vill släppa in så mycket ljus som möjligt av det som finns. Men de tunna vita med fåglar får nog ändå snart åka undan för att kunna tas fram igen till våren. Jag har tidigare berättat att gardiner inte byts särskilt frekvent här hemma, på sin höjd blir det vår och höst och nu börjar det bli tid för de naturfärgade linnegardinerna, fortfarande ljusa men lite varmare.
 
Mina favoriter just nu, nytt foto på storebror, kopparlyktor från HM, lite av varje från Ikeas pappersshop, Creative-fatet jag köpte på Gotland och mitt flätade läderarmband med barnens namn, som jag bär varje dag.
 
Även om inte hösten är min favoritårstid finns det saker att uppskatta. Att känna doften av äpplen i klar kylig luft. Att återigen börja tända mer ljus och brasor, storebror sa på en av våra kvällspromenader i veckan att det luktade precis som julafton ute av all skorstensrök. Att vara inne mer efter en, i år extra lång och fin, sommar då inne nästan glömts bort helt. Att göra höst.
 
 
Hösten hos oss, precis som hos så många andra, går i vitt, naturtoner, grått, svart och koppar. Det betyder att köket och vardagsrummet genomgår en minimakeover för att kännas rätt, för hela huset genomgår inte denna förvandling, där trivs vi så bra ändå och gör små förändringar då och då precis som vanligt.
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!
 
 

Vårt berg i september

Naturen så här års är verkligen vacker även om hösten inte alls är min favorit, snarare den årstid jag tycker minst om. Men fina dagar har alla tider sin charm och då gäller det att njuta.
 
 
Den här veckan blev det med kort varsel jobb för mig och därmed långa dagar för barnen på förskola och fritids. Vi har pusslat för att det ska bli så bra som möjligt, vi samåker och släpper av en efter en längs vägen tills det bara är jag kvar. På hemvägen samma sak, jag hämtar upp pappan och därefter barnen. Det är också veckan då det ordinarie träningsschemat börjar, jippi! Favoritpasset Get Fit två gånger och Functional Moves också två gånger. Nu är det slut på sommarvanorna, hösten är här!

Mer koppar

När jag sprayade krukan tog jag också ner vår enkla fönsterlampa och gav även den lite kopparfärg. Sockeln sprayades innan jag bytte själva globen och ställde om timern, för nu är det faktiskt så mörkt på kvällen att man vill börja ha lite mer mysbelysning.
 
 
Nu återstår det mindre roliga arbetet med att putsa alla fönster. Det är nog det tråkigaste jag vet. Det känns så otacksamt eftersom det blir smutsigt så fort igen och dessutom blir det sällan helt bra. Vi har anlitat fönsterputsare flera gånger och det är väldigt skönt, men just nu är det inte läge för onödiga utgifter så det är bara att kämpa på.
 
 

Söndagsbild

Första september, det är inte klokt! Nu gäller det verkligen att suga åt sig allt ljus och all värme och njuta av de fina dagar vi får, med lite kläder på, barfotafötter i gräset och vattenkrig, in i det sista. Igår hade vi lite av det, idag är det mulet, regnet hänger kvar i luften efter nattens åskoväder men prognosen lovar en ljusning framåt dagen.
 
 
Igår var det fotbollsmatch, vänskapsträningsmatch med efterföljande fika. Lilla A och jag bakade Leilas äppelmuffins med smul på, mycket goda! Men innan det bjöd vi på pannkaksrullar med nykokt äppelmos i. För nu är det äppeltider!
 
Det får bli min söndagsbild den här veckan, förra söndagen fanns varken tid eller tanke på någon söndagsbild.
Söndagsbilden presenteras utan prestige och tvång och varje medlem väljer själv vad som visas. För fler söndagsglimtar, titta in hos inspirationsfabriken!
 

RSS 2.0