Oj!

Vi åkte på semester och bloggen fick långledigt. Det var rätt skönt, med ledigt från bloggen alltså, själva semestern var ännu skönare! Jag fortsätter nog med lite sporadiska inlägg ett tag till, när andan faller på. Eller om tiden finns rättare sagt, det är rätt intensivt att vara tillsammans med barnen själv hela dagarna. Det finns inte många eller långa stunder att sitta vid datorn. Jag har faktiskt inte ens tagit mig tid att ladda in semesterbilderna än.
 
Men här är en bild från dagens kompisfika. Storebror bjöd hem sin allra första bästa kompis och till fika gjorde vi sommarsemlor.
 
 
Inte avancerat alls, minisemlor kvar från februari i frysen fylldes med jordgubbssylt och vaniljgrädde. Ihop med jordgubbsaft, solvarma hallon och fnittriga 6-åringar var det inte dumt alls!

Homemade och handmade

Hemkokt rabarbersaft och chutney finns nästan alltid hos oss, så länge det är säsong, men även då och då på vintern när vi plockar upp ur frysen och kokar. Det har även blivit en uppskattad present och då är det roligt med egna etiketter.
 
 
Jag vill att det ska vara snyggt och är inte tillräckligt nöjd med min egen handstil, dessutom har möjligheten att göra på datorn och skriva ut snyggt gjort att jag vant mig vid det. På mitt "sommarjobb" passade jag på att göra lite roliga etiketter att fästa på burkar och flaskor.
 

Lukta-gott

Storebror gillar doftpåsar och har köpt ett par olika på Lagerhaus, men de tappar doften rätt snabbt. Nu håller vi på och gör egna.
 
 
Lavendel ska torkas och både hängas upp som de är och läggas i påsar. Jag förmodar att det kommer lukta lavendel både här och där ett tag framöver.

Nytt x 2

För ett par veckor sedan bytte jag mobiltelefon, det var dags helt enkelt. "Nu för tiden" är ju de flesta mobiler så stora, den känns klumpigare att hålla i, även om jag börjat vänja mig nu, men dessutom blev jag tvungen att köpa ny mobilväska. Jag gillar att ha ett fodral med plats för några kort för att slippa ha med både plånbok och mobilfodral eller alltid vara tvungen att ha en väska. Jag hade en väska som jag tyckte jättemycket om men den var alltså alldeles för liten.
 
Jag beställde faktiskt hem två olika väskor, den ena var för trång trots att måtten verkade räcka till och den andra kändes inte bra. Det slutade med att jag hittade en alldeles lagom stor plånbok, med fack för kort, sedlar, mynt och mobil. Perfekt! Den är ju lite väl stor för att vara en plånbok, men å andra sidan vet jag alltid var jag har allt och behöver inte flytta kort mellan plånbok och mobilfodral.
 
 
Naturligtvis pimpade jag även den här med en silverstjärna!
 
Lilla A "lånade" mina favoritsolglasögon också, så det blev även ett par nya sånna, båda från Åhléns.

Gubbar i rad

Igår när jag kom hem efter träningen lyste det rött i vårt lilla jordgubbsland igen. Jag började plocka i handen men insåg snabbt att det inte skulle få plats på långa vägar. Då blev det jordgubbar i en lång rad på broräcket innan jag hämtade en skål för att kunna ta in dem. Perfekt efter-träning-snacks på kvällskvisten.
 
 
Idag har jag bara ett barn hemma och ute är det storm. Lilla A sover nu och jag har konstaterat att man hinner rätt mycket med bara en liten hjälpreda. Vi har städat båda barnens rum, tvättat och hängt två maskiner med tvätt, plockat i och ur diskmaskinen, läst bok och sett på Byggare Bob, gjort lunch och bytt kläder på dockorna och klockan är inte ens ett.
 
Ikväll har jag två smyckesbeställningar som väntar och kanske hinner jag kika in på några bloggar också. Det är så mycket man vill hinna med på sommaren!

Samma lika

Ja, här hemma händer det inte mycket. Varken något nytt att visa eller ens det vardagliga som borde göras för allas trevnad. Nu när vi jobbar är hemmatiden under veckan ganska kort och på helgen ska allt göras. På sommaren är det lätt att prioritera att vara ute, åka på utflykt, en tur till stranden och vara tillsammans. Inne trängs dammråttor med leksaker, sängen bäddas sporadiskt och det enda vi gör oftare än vanligt är att starta maskin på maskin med tvätt och disk.
 
 
Den observanta ser att min glödlampsvas fortfarande ligger på skåpet istället för att ha kommit på upp på något mer lämpligt ställe. Om jag ska vara helt ärlig är faktiskt även bilderna samma som visats tidigare. Men det gör inte så mycket, för de skulle lika gärna kunna vara fotade idag. Samma lika helt enkelt.
 
 

Sista dagen

Storebrors sista dag på dagis idag, lite vemodigt, vi har trivs väldigt bra i alla år. Nu har vi ju lilla A kvar så det känns inte helt definitivt, men bästa personalen finns på storebrors avdelning som det ser ut nu.
 

 
Vi har brukat ge personalen någon slags sommarpresent varje år innan semestern, hemkokt saft, rabarberchutney, jordgubbsmarmelad, chokladbitar och te. Nu ville vi ge något lite mer, som tack för trygghet, värme, glädje och äventyr under drygt fem år. Efter inspiration härifrån blev det bokmärken i silver tillsammans med sommarläsning. Jag såg att också Lilla U gjort en egen variant. Idag överräcks de i somriga paket från en smutsig sexåringshand och sedan kan sommarlovet börja!

Mer rabarber

Den godaste saft jag vet är rabarbersaft, syrlig och lagom söt blir den när man kokar själv. Jag vet att många gör den långsamma varianten som ska stå och dra i några dygn, men som vanligt när jag ska göra något i köket vill jag att det ska bli klart direkt.
 
 
1 kg Rababer
5 dl Socker
5 dl Vatten
Saften av en citron
1 krm Natriumbensoat
 
Koka ihop rabarbern med vattnet tills rabarbern mjuknat helt. Sila av saften och koka upp. Ta av från plattan och blanda i pressad citronsaft och sockret. Koka upp igen och rör ut natrumbensoatet i lite saft innan du blandar ner det med resten. Häll upp i varma, rena flaskor.
 
Finast blir saften om det är mycket av det röda skalet kvar på rabarberstjälkarna, nu när jag kokade blev den rödare än nånsin! Ett lite sent tips kanske, men nåt år har jag kokat saft och gett till personalen på förskolan i sommarpresent. En fin flaska saft i gå-bort-present på sommarmiddagen går ju också bra.

Egna jordgubbar

Första egna jordgubbarna! Det är verkligen speciellt. Dessutom en dryg liter i kylskåpet sedan några dagar, vilket lyxproblem att inte hinna äta upp alla! Jag funderar på vad jag ska göra för gott med dem, något annat än sylt eller frysa in. Kanske blir det sorbet eller glass till helgens middag, jag ska strax sätta mig och bläddra bland recept.
 
 
Det är svårt att hinna med allt den här årstiden, ta till vara på fint väder, soliga kvällar, varma vindar. Hinna med vardagspussel, tvätt och städning. Träna och jobba och leka och sova. Vi gör så gott vi kan. Ibland blir det många högar med lite av varje som ligger lite för länge. Jag har svårt att blunda för det, men vädret gör det lättare. Igår fick jag plötsligt en dryg timme alldeles ensam hemma. Sitta i solen och bläddra i en tidning och bara vara, eller städa? Det blev det sistnämnda, och man hinner väldigt mycket på en timme alldeles själv, men inte allt.
 
Jag har två heliga stunder i veckan just nu, måndagsträningen, som förövrigt ledde till rejäl träningsvärk den här veckan, och Ernst på torsdagarna. Ernst går visserligen att se i efterhand, då blir det en helig stund när det passar bättre helt enkelt.

RSS 2.0