Juli väntar

Det är så fint med alla blommor som finns nu. Jag plockar inte in så mycket som jag skulle önska, men ibland överraskar storebror med en bukett!
 
 
Nu väntar barnens sista vecka på dagis innan semestern, jag jobbar två veckor till innan min ledighet. Det blir konstigt att plocka hem alla storebrors saker från dagis, så definitivt. Men, nu är det snart dags för något nytt!

Mobilblogg

Dagen idag var planerad in i minsta detalj. Frukost följt av fotbollsträning, därefter direkt lunch och en tur in till stan då lilla A somnade i bilen. Hem till mormor där sömntutan lyftes över till vagnen för att fortsätta sova. Resten av familjen åkte för att kolla in nya mobiler. Telefoner valdes ut och en tålmodig, för ovanlighetens skull, storebror väntade medän det klämdes och kändes, knappade och installerades. Klockan gick och jag började känna mig lite stressad, men vi hann hämta upp mormor, lämna pappan och åka till Norra stadsberget för utomhusteater med Kvartersteatern och Bröderna Lejonhjärta.
 
 
Det var mäktiga scener med galopperade hästar, elaka knektar, sång och dans och fina samtal om livet efter. Och förstås den otäcka Katla. Storebror var nöjd och även jag tycker att det var riktigt bra!
 
Vi blev igår erbjudna barnvakt för båda barnen och över natten idag, så efter teatern och en snabb middag på McDonalds för barnen åkte vi hem till fina vännerna och bäddade iordning innan vi kramades, sa godnatt och åkte hemåt efter en lång men rolig dag.
 
Vi åt en god plockmiddag med rökt sik, aioli, kex och ostar och jordgubbar. Därefter åkte vi ut till havet och promenerade en stund, det är inte ofta det är bara vi två. Nu ser jag fram emot att få sova hela natten, så det är dags att gå och lägga sig nu. Jag hoppas att även barnen sover gott.

Bokprojekt

För flera månader sedan blev jag tillfrågad om jag ville utforma en bok och det har jag pysslat med hemifrån nu när jag slutat mitt gamla jobb på tryckeriet. Det är en självbiografi som också innehåller en hel del bilder och några konstverk. Personen som skriver boken är lokal men känd i hela landet och i vissa kretsar även utomlands, så det finns nog många som skulle vara intresserade av att läsa och bläddra i biografin.
 
Det börjar närma sig slutet av korrektursvängar fram och tillbaka, utskrifter och tillägg. Några bilder väntar och en del arbete återstår, men det är en ära att ha blivit tillfrågad och roligt att jag får göra det här som jag ju tycker är väldigt kul.
 
Bilder ur "Remake Ikea".
 
Appropå bok så fick jag, när jag fyllde år, en bok av min syster. "Remake Ikea". Idéer, inspiration och förslag på hur man kan göra om sina gamla Ikea-möbler, eller hur man kan använda dem på ett lite annorlunda sätt. En bok som är rolig att bläddra i och som kan ge tips på nya användningsområden. Om vårt kök hade varit större skulle jag gärna gjort ett litet minikök i något hörn. Det är både väldigt fint och praktiskt att ha en lekplats där man faktiskt är väldigt mycket. Det är roligt om man, som på bilderna ovan, kan göra miniköket i samma stil som det fullstora.

Sommarmood

Juni är snart slut! Det är inte klokt vad fort det går. Vi haft en väldigt bra start på sommaren om man ser till vädret. Det har ju egentligen varit sommarvärme hela maj och juni. I tisdags hade vi nog den varmaste dagen, och kvällen, hittills.
 
Juni har varit en bra månad, med nya rutiner, men det har funkat. Vi har försökt ta till vara på tiden tillsammans ändå, några spontana kvällsfisketurer, cykelutflykter, bad och vänner. Vi har ätit gott och somrigt, mycket glass och jordgubbar. Hemgjord glass i olika smaker. Än har jag inte hunnit testa något recept ur fina boken från Linda Lomelino, men den ser lovande ut. Jag blir lite sugen på att ordna glasskalas, med en buffé av olika smaker och tillbehör.
 
 
Idag hittade vi första egna jordgubben i landet utanför köksfönstret. Storebror fick äran att provsmaka och den var som vanligt den allra godaste jordgubben! "Hemgjorda jordgubbar är mycket godare än köpta!" Och så har Ernst börjat med sina sommarprogram, ingen sommar utan Ernst liksom. Det blir spännande att se vilken slags inspiration han bjuder på i år.
 
Vår sommar blir lite speciell, maken jobbar sig igenom hela med bara några få lediga dagar. Jag jobbar också några veckor till innan jag ska vara föräldraledig med barnen tills det blir dags för skolstart. Därefter väntar ovissheten igen. Men först förhoppningsvis massor av sol, en hel del bad, mycket mer glass och jordgubbar, grillmiddagar, sandiga tår och gräsiga knän. Och så den oerhört efterlängtade, och oväntade, lilla semestern till Gotland.
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!
 
 

Veckans vill-ha!

I förra veckan visade Liw, Fina lyan, produkter ur Ikeas pappersshop. Det finns massor av fina papper, askar, snören och annat till presenter, men även anteckningsböcker och annat. Jag gjorde en mental inköpslista medan jag bläddrade på sidan.
 
 
 
Det är grafiskt, lekfullt och färgglatt på samma gång. Och bra priser, det är ju Ikea. När min inköpslista började bli klar såg jag att det tyvärr inte gick att köpa nåt ur shoppen online. Dessvärre finns inte heller produkterna på vårt Ikea enligt lagersaldot. Jag hoppas de kommer in i sortimentet!
 
 
 
Jag vet egentligen inte när jag skulle ha användning för en anteckningsbok, men om inte annat kunde den få bara vara fin, för det är den. Det svåraste var att välja vilken av alla färger och omslag som var finast.
 
 

Glad midsommar!

Vilken fin dag vi fick igår, vädret var underbart! Efter en stund på hembygdsgården gick vi hem och fikade, lekte, förberedde maten. Vi grillade lite av varje, åt tillsammans med en god potatissallad med sparris och parmesan och avslutade med midsommartårta full av både jordgubbar, hallon, mango och choklad.
 
 
Idag är vädret minst lika bra, trots det, eller det var mulet när vi åkte, for vi till Himlabadet i morse. Första gången för hela familjen tillsammans och vi hade mysigt och skönt. Nu har vi haft en lugn dag hemma och laddar för middag på Juniskärs café vid havet.

Torsdagstema Midsommar

Midsommarafton och nyårsafton kommer som en överraskning varje år, alltid lika plötsligt. Det är konstigt. Oj, vad ska vi äta? Var ska vi vara? Nu har vi sedan ganska många år vänner som vi brukar fira med, nyårsafton med en familj och midsommar med en annan, så det är liksom redan klart. Det är maten och hos vem vi ska vara som är våra svåraste beslut, inte särskilt svårt med andra ord. Kanske är det därför vi väntar in i det sista.
 
 
Det är en självklarhet för oss att gå till vår hembygdsgård på midsommar. Där, genom syrénen, skymtar gärdsgården kring hembygdsgården så här dagen före. Imorgon är det full rulle från tidig morgon med förberedelser. Kring lunch börjar besökarna strömma till och hela vårt område blir fullt av bilar som försöker hitta lämpliga parkeringsplatser. Lagom när lilla A ska sova sin lunchlur brukar de köra soundcheck inför folkdansen och Små grodorna. Och strax före två reses stången med stor precision och försiktighet.
 
 
Vi håller det enkelt på midsommar. Vi klär oss så somrigt som vädret tillåter, plockar så mycket blommor vi hinner och är glada om vi får sitta kvar vid bordet tills vi ätit färdigt middagen. Ingenting är självklart med fyra barn i olika åldrar. Vi har rationaliserat bort tjusig dukning, det är ingen idé att lägga tid på avancerade för- eller efterrätter. Vi grillar med goda tillbehör, äter jordgubbar, bjuder på rabarbersaft med sockrad kant på finglasen. Det räcker långt om alla är glada och har roligt!
 
Glad midsommar!
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!

En oväntad semester

Jag har nog inte riktigt förstått att vi faktiskt ska till Gotland om en månad! Det ska bli så himla roligt och hela familjen längtar. Den här gången ska vi ju bo hos Anna i deras Guesthouse i Rone på sydöstra Gotland. De senaste gångerna har vi bott i Anga på östra sidan av ön och i Fårösund i norr. Jag måste medge att jag hittills fallit lite mer för norra delen av ön, men det kan bero på att vi varit mer där. Nu har vi tänkt oss att hålla oss mer söderut och hitta nya favoriter och platser att besöka. Kom gärna med tips!
 
 
Just nu har vi två gamla jordglober hemma, det är något speciellt med kartor och jordglober, fint och spännande. Ingen av globerna är aktuell, men det gör inte så mycket. Tanken var väl egentligen inte att ha två, men just nu har vi det. Den här funkar lampan i och jag har tryckt på knappen så många gånger när jag var barn och den stod hemma hos mormor och morfar i hörnet vid soffan.
 
Den andra har upphöjningar vid berg som är roliga att följa med fingrarna och så har den väldigt fina färger, men är lite mer trasig i ytskiktet och går inte att tända. Jag såg nånstans en vitmålad jordglob där man hade maskerat bokstäver som fortfarande var i färg, det var snyggt. Även helt vitmålad vore fint eftersom man fortfarande kommer se bergens toppar, men då tappar jag de fina färgerna. Jag ska klura på det där!

Sol och smycken

De här varma, soliga dagarna är så sköna! Jag hoppas det håller i sig länge, länge. Till att börja med över helgen. Dels till midsommarafton såklart, men även på söndag när jag ska vara med på Nordljus outlet/loppis i deras gamla hus där de har sommarbutik. Jag ska stå utomhus, tillsammans med svärmor och hennes betongföremål även den här gången och hoppas på lite mer sålt än sist. Men fram för allt gör jag det för att det är roligt och vädret är nog ändå lite avgörande både för antalet besökare och för hur trevlig dagen blir.
 
 
 
Igår kväll gjorde jag färdigt ett nytt smycke till mig själv, ett flätat läderarmband med barnens namn på en bricka. Jag har visat liknande tidigare och tyckte så mycket om det att jag ville ha ett själv också. Jag kommer göra ett eller två till också, jag vill ha ett svart och gärna ett cognacsfärgat.
 
 

Nya knoppar

Vilken regnig söndag det blev. Typiskt eftersom vi ska till Norra berget med flera andra familjer i eftermiddag och grilla till middag. Det enda som möjligtvis är positivt med en regnig dag på helgen är väl att man får ro att vara inne hela dagen och faktiskt hinner få en del gjort.
 
För ett par veckor sedan fick jag ett mail, från Nillas handelsbod. Jag hade inte hört talas om dem tidigare, men de erbjöd mig att prova några av deras fina knoppar. Jag valde ut några och här är de tre första. De var tänkta till TV-bänken som tidigare faktiskt saknade knoppar helt. Anledningen var att lilla A haft svårt att låta bli att öppna och plocka ur allt innehåll.
 
 
Nu gör vi ett försök och jag är väldigt nöjd med resultatet. Enkla men fina porslinsknoppar. Det blir det där lilla extra. De var svåra att fota eftersom allt teknik tenderar att ta över och det är inte lätt att göra dem rättvisa.
 
Jag fick tre knoppar till som jag har tänkt mig till lilla A´s rum, men det tar lite längre tid att få ordning på än det gjorde att bara skruva fast de här. Och tid är något som vi har alldeles för lite av just nu. Men det kommer!
 
Söndagsbilden presenteras utan prestige och tvång och varje medlem väljer själv vad som visas. För fler söndagsglimtar, titta in hos inspirationsfabriken!
 
 

Torsdagstema Mönster

Jag märker att jag går på nån slags sommartid i bloggen. Jag är inte riktigt lika flitigt med antalet inlägg och inte heller lika duktig på att besöka och kommentera de bloggar jag tycker om. Men lite så måste det få vara under den korta årstid när man helst av allt är ute och tar till vara på ljuset, solen och värmen.
 
 
 
Sommartiden märks också på vilken typ av inlägg och bilder som presenteras. Inte bara hos mig såklart. Hos Inspirationsfabriken är temat mönster idag. Vintertid hade jag kanske fotat kuddar, gardiner, tapeter eller något annat inomhus. Nu gick jag istället ett varv runt huset och letade mönster.
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!

Rabarberchutney

Nu när rabarbern växer så det knakar gäller det att hinna ta reda på så mycket som möjligt. Jag är faktiskt inte så väldigt förtjust i rabarberpaj, det är gott men jag gillar inte att det blir så där kärvt på tänderna efteråt. Vi har bytt ut vår planta för ett par år sedan, till en med mindre oxalsyra, men det är inte så stor skillnad.
 
Men även om man gör paj går det inte åt så mycket rabarber till det. Jag brukar koka saft och frysa in, eller frysa in rabarber i bitar för att kunna koka saft även på vintern. Och så gör vi chutney. Det brukar bli ett gäng burkar varje sommar, både till oss och att ge bort.
 

 
500 gr rabarber i små bitar
1 tsk ingefära
5 dl socker
2 hackade rödlökar
1 1/2 msk ättika
3/4 dl vatten
1 1/2 msk curry
2 tsk salt
2 tsk cayenne
1 tsk kanel
6-8 torkade aprikoser i bitar

Koka ihop, länge! Det ska bli lite tjockt och simmigt. Chutneyn passar till det mesta, främst grillat kanske, både kött och fisk, men den är också god i röror, till grytor, omelett, ja nästan allt faktiskt. Förra året gav vi bort varsin burk i sommarpresent till storebrors personal när han gick på semester. Om en månad slutar han ju för gott och jag klurar som bäst på vad vi ska ge i present i år. Har ni några bra förslag?

Bloggträff

Man läser ju då och då om bloggare som varit på träff med andra bloggare i närheten. I lördags var jag också på bloggträff, en liten sådan, men en trevlig stund på stan fick jag tillsammans med Lissen. Jag hade med mig ett smycke till henne och vi satt ute och fikade i både regn och solsken innan vi gick på konstutställning.
 
 
Idag är storebror på utflykt med de andra på förskolan som slutar nu till sommaren. De åkte buss imorse, till Hudiksvall, har varit på Mulle Meck, restaurang och innan de tar tåget hem igen ska de mata fåglar och gå på kiosken och köpa färdkost. En dag de sett fram emot länge och jag tror de haft väldigt roligt!

Ärtgräset

Storebror och jag planterade ärtor förra veckan, vanliga gula ärtsoppeärtor. Tipset fick jag här, hos Plywood and Pears. Och precis som hon skrev så lyckas nog alla med det här, för jag har, som vanligt, inte varit så noga med vattningen. Vi har de här tre konservburkarna inne i köket och en liten kruka ute. I krukan går det lite långsammare, men skotten är på god väg.
 
 
Och det är ju så gott, smakar lite som ärtskidor. Om ni vill se en fin beskrivning med utförliga bilder kan ni kika in hos Plywood and Pears. Annars kan ni helt enkelt lägga ärtorna i blöt över natten, sedan lägga dem så tätt det går på jorden. Täck med ett tunnt lager jord och vattna. Efter ca en vecka är det bara att skörda!

Söndagsbild

Förra söndagen var jag och barnen på en "jätteloppis" och tittade. Jag fyndade två Iittala-skålar, en liten frostad MariBowl och en mini-Alvar Aalto, 30 respektive 40 kronor var de absolut värda.
 
 
I dag direkt efter frukost åkte vi till en badsjö med lekpark och träffade kompisar. Det var vi, dom och en familj till, annars var det helt tomt. Ända fram till vi skulle åka hem för lunch. Väldigt lugnt och skönt. Nu sover lilla A och storebror vilar vid tv´n innan vi ger oss iväg igen, på femårskalas.
 
Söndagsbilden presenteras utan prestige och tvång och varje medlem väljer själv vad som visas. För fler söndagsglimtar, titta in hos inspirationsfabriken!

Torsdagstema Fest!

Ett festligt inlägg ska presenteras hos Fabriken så här på nationaldagen. Vi firar nog inte så mycket. Det är skönt att vara lediga tillsammans en extra dag och är det fint väder grillar vi och äter gott som vi gör för det mesta när ledighet och finväder kommer samtidigt.
 
 
Det festliga hos oss började med en sommarlunch, sill och potatis på altan med försommarblommor i Höganäskruset.
 
 
På eftermiddagen ska vi ha besök av Clownen Daff Daff. Inte här hemma, men ett stenkast från vårt staket ligger en hembygdsgård och där har diverse festligheter ordnats idag.
 
 
Vi kunde ha åkt in till stan och firat med tusentals andra i vad som jag tror är landets största organiserade nationaldagsfirande. Men det lockade inte alls att trängas, inte i år heller. Det spelar ingen roll om det är strålande sol eller regn så är jag hellre hemma och firar i det lilla.
 
Ha en fin nationaldagskväll!
 
Fabrikens torsdagstema varierar från vecka till vecka och varje medlem väljer själv hur temat ska tolkas och presenteras. För fler inspirerande inlägg, titta in hos inspirationsfabriken!

Veckans vill-ha!

Väskor alltså, jag tror jag skulle kunna ha hur många som helst! Precis som skor. Nu har jag minskat på skokontot rejält de senaste åren jämfört med hur det såg ut tidigare. Visserligen kanske skorna är dyrare nu för tiden. Jag köpte faktiskt ett par nya förra veckan måste jag erkänna. Ecco, hus sköna som helst och så himla fin somrig färg.
 
 
Men åter till väskor. Jag har inte så många, men tycker om att byta åtminstone efter säsong, och storlek beroende på vad som behöver bäras runt. Men jag hittar ofta snygga väskor som jag önskar att jag kunde köpa. Eller som på senaste tiden, som jag önskar att jag kunde göra själv.
 
 
Den här till exempel. Så snygg! Och helst skulle jag vilja ha just den, men visst borde det gå att göra något liknande själv?! Vi får se vad tiden och lusten räcker till i sommar. Det är ju en typisk sommarväska.
 
 

Hästar och träning

Sitter här med träningvärk efter gårdagen och funderar på om jag ska köra ett pass även idag. Hallen där vi normalt håller till är stängd för sommaren och nu är vi istället i en gammal byskola på landet. Jag kör förbi kor och hästar, ängar och sjöar och fast det ibland kan kännas lite motigt att komma iväg, särskilt när det är soligt och fint, så är det så fint och somrigt att det inte gör något att vi är inne. Stora, höga fönster står öppna, fint trägolv att trängas på och så himla bra ledare och pass!
 
 
Till ett dop för ett par veckor sedan fick jag en beställning på ett hästhalsband. En liten utmaning för mig som jobbar med silverlera och gör mina egna former. Jag googlade och skissade, ritade och skar. Till slut hade jag ett litet hästhuvud färdigt att bränna. Det är roligt med nya idéer och arbetssätt.
 
 
 
 

Ready for the floor

I helgen fyllde min syster år och kom upp från Stockholm för att bli firad. Vi hade som sagt toppenväder hela helgen var ute mest hela tiden. Till födelsedagsmiddag blev det grillad kyckling, fläskfilé, chorizo, svamp och grönsaker med tzatsiki och italienskt lantbröd. Efteråt gjorde vi en väldigt god och somrig fruktsallad med bland annat jordgubbar, nektarin och rabarber i och till den åt vi hemgjord dajmglass med knäckflarn. Det är nästan så jag blir lite hungrig nu bara av att skriva om det...
 
 
Jag hade gjort ett nytt armband i present, som jag blev så nöjd med att jag faktiskt lånade det i fredags när jag var på intervjun, innan jag gav bort det. Jag måste alltså göra ett till mig själv också! Dessutom fick hon den här fina tavlan av duktiga Sara Woodrow/Smäm. Den passar min syster perfekt tycker jag!

Söndagsbild

 
En så här trevlig helg har vi haft! Solig, lugn, skön, kalas, gott att äta, tårta och mys.
 
Söndagsbilden presenteras utan prestige och tvång och varje medlem väljer själv vad som visas. För fler söndagsglimtar, titta in hos inspirationsfabriken!
 
 

RSS 2.0