Torsdagstema Januari mood

Sista dagen i januari idag och torsdagstemat hos inspirationsfabriken är januari moodboard. Mitt mood i januari är blandat, lite upp och lite ner, lite hopp och lite förtvivlan. Inredningsmässigt händer inte så mycket nytt sedan julen plockades bort.
 
 
Färgerna är ganska svala för det mesta hemma hos oss. Grått, blått, turkost, isigt, vitt och brunt. Ljust är skönt. Det är ljuset som ger energi och de längre dagarna är oerhört välkomna.
 
 
Som hos så många andra i inredningsbloggvärlden får naturen ta plats även hemma hos oss. Men det våriga är kanske lite mer försiktigt fortfarande, inga gröna knoppar eller lökar som lovar nya tider. Än är det långt till vår hos oss.
 
 
Vi har fortfarande kallt och det är bara januari. Även om de senaste dagarna bjudit på enstaka plusgrader så är det tofflor, filt och varma drycker som lockar mest om kvällarna. Igår kväll var vi på studiebesök där storebror ska börja i förskoleklass till hösten. Hur kom vi dit liksom? Kvällen avslutades sedan med Mia på Grötö. Jag tycker hon är så bra, vanlig, äkta, rolig och varm.

Fina minnen

Nu är tävlingen om vänskapsarmbandet avlsutad och jag ska ta mig tid att gå igenom kommentarerna och se om jag lyckas välja en favorit. På fredag kommer vinnaren att presenteras här på bloggen.
 
Vi har åtta fotoböcker tror jag, tre står i storebrors rum och är hans egna med bilder från semestrar, med lek och från när han var liten. De andra är vi lite mer rädd om och tittar gärna i tillsammans med med honom när han vill. De lite finare böckerna är årsböcker, fem år, böcker som vi gjort inför jul varje år och gett till oss själva och till mormor, morfar och farmor och farfar.
 
 
Uppskattade presenter och fina minnen att se tillbaka på när som helst. Böckerna har en liten text i början, en slags årskrönika, vad vi gjort, vad som hänt i barnens utveckling, speciella minnen, glada eller sorgliga, dagar att minnas helt enkelt.
 
 
Sen är den fylld av bilder. Stora och små. Det är svårt att minska ner hundratals, eller ännu fler, till rimlig mängd i en bok. Det finns massor av bilder som inte får plats. men när boken är färdig känns det ändå helt rätt och det blir så bra, varje gång!
 
 
Jag gör de här finare böckerna i iPhoto och de är kanske lite dyrare än några andra tjänster, men det är det värt! Det blir väldigt bra kvalitet och med tryckt skyddsomslag känns de exklusiva och hållbara. Vi har alla våra framme, några på en tavellist och den nyaste på byrån i sovrummet och det är lätt att fastna ibland och bläddra tillbaka genom åren. Det är viktigt att boken håller att bläddra i om och om igen!
 
 
Så det var ett till av mina fototips, använd bilderna! Även om det inte blir en fotobok varje år så se till att framkalla en del av alla foton som tas.

Gör-det-själv-tips

God morgon! Eller nåt... Två jobbiga nätter utan tillräckligt med sömn gör att jag nästan är lite vimmelkantig när jag vaknar. Men det brukar ju vara så där, några dåliga nätter följt av några bättre, det ordnar sig och kroppen är ju rätt van vid både det ena och det andra.
 
För några dagar sedan hittade jag in på en för mig ny blogg, Husligheter. En tjej som är uppvuxen i min stad men nu bor i Stockholm och har arbetat som chefredaktör för tidningarna Plaza Kvinna och Modette och som redaktionschef på ELLE, men numera är frilansjournalist på heltid.
 
 
Hon tipsade om en annan duktig tjej, Anna Lidström (syster till Underbara Clara). Anna visade den här snygga och enkla ljusstaken som jag ska försöka få tag material till och det är ju som ni ser inte mycket som behövs. En tegelsten helt enkelt. Smart!
 
 

Allt kommer att bli bra

Tänk om det vore så enkelt, att man kunde intala sig något så mycket att det blev verklighet. Att man kunde övertyga sig själv att det faktiskt kommer att ordna sig, på ett eller annat sätt och känna ett lugn i det.
 
j.dolk handmade
 
I slutet av året fick jag en beställning på ett budskapssmycke. Några väl valda och stärkande ord från en vän till en annan. Allt kommer att bli bra. Jag hoppas att mottagaren blev glad och kanske kunde ta till sig orden, om än bara lite, och känna att det faktiskt kan blir bra till slut. Jag hoppas också att hon bär smycket och på så vis blir påmind, kanske när det behövs som mest, att hon har vänner som tänker på henne.
 
Fram till imorgon kan du vara med och tävla om ett armband till en vän.

Söndagsbilder från sovrummet

Tack för era gratulation igår! Vi åt riktigt gott, jag valde kräfttartar till förrätt, kalvfilé med potatiskaka och rödbetor till varmrätt och vit och mörk chokladpannacotta med svartvinbärssorbet som avslutning. Ett gott vin, en syrlig drink och en chailatte senare blev vi skjutsade hem och imorse vaknade vi till en kall men fin morgon.
 
För ett par veckor sedan flyttade lilla A in i eget rum med sin säng och vi fick tillbaka vår byrå till rätt plats i sovrummet. En jättebra byrå som rymmer massor, både prylar och kläder. Ibland går jag fortfarande in i lilla A´s rum när jag ska plocka fram en tröja eller kofta till nästa dag, jag har ju gjort det under ett år nu, det tar tid att vänja sig tillbaka.
 
 
På byrån står årets, eller förra årets rättare sagt, fotobok. Den femte i ordningen. Alla är lika fina och värdefulla. Jag ska visa mer en annan dag.
 
Ha ett skönt avslut på helgen! Och var gärna med i tävlingen om ett armband till en vän.

Ikväll ska vi fira

Det hör verkligen inte till vanligheterna att vi äter på tjusig restaurang, eller ens att vi är bara vi två. Men ikväll ska vi äta god middag på fin italiensk restaurang och fira att vi varit gifta i sju år. Sju år fyllda av dagar att komma ihåg.
 
 
"Hjortron, ren, röding, älg och ripa. Genuin kvalitet direkt från naturen och något som vi kanske inte nog uppskattar här men för andra betyder helt unika, kulinariska smakupplevelser. När vi sedan presenterar dessa våra närproducerade råvaror i symbios med Medelhavets hemligheter skapar vi en alldeles egen och speciell värld. En värld där Norrland möter Italien." 
 
Det blir nog bra! Vi ska njuta av god mat, dricka något gott och bara ha det mysigt tillsammans. Och fira att vi har varandra.
 
Foto Kristofer Lönnå
 
Var med och tävla och vinn ett armband till en vän.

Veckans vill-ha!

Nu så här i början av det nya året vill iallafalll jag ha nytt! Hemma, visst, men särskilt nya kläder och skor. Det beror säkert på att det kommer nytt i butikerna redan nu trots att det är långt till våren egentligen. Men kan man ju inte bara köpa och köpa.
 
 
Så här skulle jag vilja att min garderob så mer och mer ut. Lite tuffare, utan att bli nån annan än jag, helt enkelt. Jag önskar också att jag hade lite mer klackar. Inte så här höga alls, men lite iallafall. Jag ska öva! Alla bilder och plagg kommer från Vero Moda.
 
Var med och tävla och vinn ett armband till en vän.

Torsdagstema Ordning & reda

När jag såg vad som skulle vara veckans tema hos Inspirationsfabriken tänkte jag "Det passar mig perfekt! Ordning och reda är mina ledord." Men så började jag fundera vad av all ordning jag skulle fota och insåg ganska snabbt att det nog inte var så himla lätt att hitta ordningen ändå. Oreda däremot var väldigt mycket lättare, det har vi mest överallt känns det som. Det är det där med tiden, som inte tycks räcka till allt man vill. Om jag fick välja och hade obegränsat med tid och pengar skulle vi ha det mest ordningssamma hemmet i världen, lite överdrivet okej, men näst intill. Nu är det inte så, varken med tiden eller pengarna, men temat fick mig ändå att tänka efter och ta tag i ett litet miniprojekt som jag tänkt på ett tag. Min arbetshörna, som tidigare var ett helt eget arbetsrum där det var betydligt mer ordning och reda än nu när rummet fått fler funktioner och användare.
 
 
Mitt arbetsbord står mot ett fönster. Det ger bra ljus och så kan jag sitta och kika ut på grannarna. Arbetsbordet har en skiva av glas som är perfekt att jobba direkt på med silverleran. Bordsskivan har vanliga ben på ena sidan och vilar på en lådhurts på andra sidan. Lådorna rymmer en hel del, papper, verktyg, smycksdelar och material och det som inte får plats ligger efter mitt lilla ordning och reda-projekt i fina askar och burkar.
 
 
De kvadratiska askarna i rutigt och turkost kommer från Lagerhaus och är bra både till förvaring eller som presentaskar. Lagerhaus tycker jag förövrigt har blivit bättre och bättre med åren. Från att ha varit en lite plastig prylbutik till att ha riktigt snygga, bra och billiga produkter. De runda burkarna är pepparkaksburkar som jag tog hem från jobbet och sprayade i kopparfärg. Jag gillar nog koppar. I keramikskålen och vita burken med lock ligger olika slag bokstäver jag använder när jag gör mina smycken. Den lilla plåtburken hittade jag bland min morfars verktyg och jag förmodar att den innehöll små, små bra-att-ha-prylar.
 
 
Förvaringslådorna i plast kommer från Jula och de har jag haft sedan jag började med mina smycken. De är perfekta att ha smyckesdelar i. I den minsta har jag små silverpärlor, avslut och annat, den mellersta innehåller kristaller sorterade efter färg och i den största har jag kedjor, lås och några färdiga smycken.
 
Ordning och reda!
 
Psst... Du vet väl att du kan vinna ett armband till en vän?
 

Vinn ett armband till en vän

Det är verkligen roligt att det är många som klickar in och läser och lämnar fina kommentarer! Som tack vill jag ge bort ett smycke till er. Ett smycke till en vän. För visst är väl vänner oerhört värdefullt? Egentligen skulle jag vilja ge ett till er var, men det går ju inte, så det får bli en tävling.
 
 
För att vara med i tävlingen vill jag att du lämnar en kommentar till det här inlägget och berättar vem du vill ge armbandet till och varför. Den kommentar som är roligast, berör mest eller får mig att önska att jag vore er vän får ett armband hem med posten. Jag kan också skicka armbandet direkt till er vän tillsammans med motiveringen på ett fint kort som en överraskning, lagom till alla hjärtans dag om ni så vill.
 
Tävlingen pågår till och med 29 januari.
 

Kreativitet

Grafiska tryck och typografi i inredningen har funnits ett bra tag nu och det är lätt att inspireras av både konstnärer och billiga butikskedjor. Jag är ju som jag sagt tidigare för "att-göra-själv" i den mån jag kan. Då blandas egna idéer med andras och blir till något nytt.
Här har jag inte riktigt bestämt mig än, ska det få bli stora affischer eller små enkla kort. Ramas in eller tejpas upp på väggen. Jag gillar enkelheten och budskapen.
 
 

Vår hos Ellos

Förra veckan visade jag några av mina favoriter bland House Doctors vårnyheter. Här kommer en del från Ellos vårsortiment som jag gärna skulle titta närmare på.
 
 
Träfärgad bänk, ljust turkos pall, stickad sittpuff i en gråbrun nyans, isblåturkos kudde, jättesnygg lampa och några burkar och lyktor. Jag gillar bokstäver och typografi i inredningen fortfarande trots att det hängt med ett bra tag nu.
 
 

Pitabrödet

 

 

25 gr jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

12 dl vetemjöl

 

1. Smula sönder jästen i en bunke.Häll över fingervarmt vatten och rör tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.

3. Låt jäsa under bakduk 60 minuter.

4. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en plåt i ugnen på värmning.

5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord.

6. Dela degen i 12 bitar och forma runda bullar som sedan kavlas ut till tunna, runda kakor (ca 0,5 cm).

7. Lägg kakorna på varm, osmord, plåt och grädda mitt i ugnen 2-3 minuter.

 

Källa: kokaihop.se


Söndagsbild från en lördag

Idag har vi strålande fint väder och det känns faktiskt som att solen värmer en aning trots att det fortfarande är januari. Vi har varit ute en stund på förmiddagen innan vi gick in och åt våfflor till lunch och nu sover lilla A ute i vagnen. När hon vaknar ska vi ut igen innan jag åker och tränar.
 
 
I går bakade jag, kors i taket, pitabröd som vi åt till middag, fyllda med lövbiff, salsa, vitlöksröra och grönsaker. Det blev riktigt gott, mycket godare än köpta som jag tycker kan vara lite torra och kompakta. 
 
Nu ska vi förbereda lite middag så det går snabbt att göra klart sedan, köttfärslimpa, en riktig söndagsklassiker

L som i lördag

Lördag i dag och vi har faktiskt en helg utan större planer även den här veckan. Det blir fix hemma så klart, det behövs alltid efter en vecka full av aktiviteter. Jag ska jobba med ett beställt smycke också och fota lite av varje. Storebror vill åka skidor, både längd och slalom och dessutom har han inte hunnit åka skridskor alls den här vintern. Vi får se vad som hinns med och hur vädret blir. Imorgon klockan fyra blir det "Get fit" för mig iallafall, så jag har en måndag med träningsvärk att se fram emot.
Smycket jag ska göra idag är ett halsband med flera olika stenar och kristaller i lång tunn kedja. Det här armbandet gjorde jag före jul och gav till min mamma i julklapp. L som i lördag och L som i läderarmband. Eller L som i Lena. Du väljer själv vilken bokstav du vill ha och vad den står för. Smycket hittar du här, jdolk handmade.

Gå till fotograf

När Inspirationsfabrikens torsdagstema var fototips hade jag inga tekniska tankar att komma med. Mina tips var fota mycket, använd bilderna och gå till fotograf. Det sistnämnda gjorde vi igår, det var dags för lilla A´s ettårsfotografering, även om hon ju faktiskt hunnit bli 14 månader redan.
 
Lilla A när hon var 8 månader. Foto: Carina Vallin
 
Storebror när han var 8 månader. Foto: Carina Vallin
 
Med båda barnen har vi valt att gå till samma fotograf och hon har ett "bebispaket" där det ingår fotografering vid 6 månader och 1 år i samma pris. Sedan tillkommer det att köpa de bilder man väljer. Det är ju det där med att välja som är värst. Alla bilder har sin charm.
 
Foto: Carina Vallin
 
Igår kan man väl säga att det gick sådär. Lilla fröken var inte så sammarbetsvillig som vi hade önskat. Hon var på bra humör, det var inga problem med det. Problemet var att hon var helt speedad och for omkring mest överallt och skulle titta och känna på allt eller helt enkelt bara inte sitta stilla eller ens hålla sig i närheten av fonden och reflexskärmarna. Några bilder blev det men vi vill ha några fler att välja mellan, så vi får komma tillbaka nästa vecka och göra ett nytt försök.
 
Men kom ihåg mina tips.
Fota mycket! Använd bilderna! Gå till fotograf!

Torsdagstema Krispigt vintervitt

Krispigt vintervitt vad precis vad det var i helgen. Helt fantastiskt vackert och det gnistrade om snön och när solen lyste mot träden skimrade det om de frostigt vita grenarna. Redan på morgonen syntes det att det skulle bli fina soliga vinterdagar, men ordentligt kallt, -18 på lördagen och -16 på söndagmorgon.
 
 
Jag och storebror klädde på oss ordentligt efter frukost och gick ut på äventyr. Vi såg rådjuren som håller till här omkring och även platser där det såg ut som de brukar sova, riktigt spännande.
 
 
Visst finns det en viss längtan efter vår men det är faktiskt nu den finaste delen av vintern börjar. Dagarna blir ljusare. När sedan vårvintern kommer och vi kan sitta ute på trallen och solen värmer, den delen av vintern ska komma innan vi får vår.
 
 
Inne däremot kan vi börja göra lite vårigt, lite vintrigt vårigt, inte juligt vintrigt. Fortfarande stjärnor av grenar och lite glitter och så vita tulpaner. De första. Då är vi på rätt sida av vintern.
 
 
Mer krispigt hittar vi idag hos Inspirationsfabriken.

Vår hos House Doctor

Jag skrev för några dagar sedan om att jag börjar falla för koppartrenden. Här kommer fler bevis på det.
 
 
Men när jag tänker efter så är koppar och ljusbrunt, cognacsfärgat läder ganska lika och det har jag alltid gillat. Det är vår och sommar helt enkelt. När våren kommer byter jag från min svarta vardagsväska till den bruna. Även träfärgade detaljer, istället för bara vitt eller svart på möbler och inredning, drar åt samma håll, en ton som jag faktiskt tycker kan uppfattas som både kall och varm, beroende på hur den kombineras.

Stjärntecken

Det är roligt att inlägget om mina födelsetavlor blev så uppskattat. Med namn, datum och klockslag, vikt och längd tillsammans med ett väl valt motiv eller en dikt blir det ett fint minne. När jag och min syster var små fick vi broderade tavlor som min mormor gjort. Även storebror fick en av henne när han föddes. Nu ser hon tyvärr för dåligt för att orka göra en till lilla A. Båda barnen har nu tavlorna som jag har gjort till dem i sina rum, där har jag lagt dit deras hand- respektive fotavtryck tillsammans med namn och födelseuppgifter.
 
 
Om man vill ge en tavla till ett lite äldre barn och det inte känns aktuellt med födelseuppgifterna kan man istället välja stjärntecknet. Här är tavlor som jag gjorde till två bröder som faktiskt är födda i samma stjärntecken, med deras namn och några fina egenskaper som är typiska för Vågen.
 
De flesta av mina tavlor har jag skrivit ut på canvas och monterat på ram. Det går också att välja vanligt papper och rama in istället. Är du intresserad av en tavla går det utmärkt att beställa. Eller bara blir inspirerad och göra en själv!

Diamonds are a girls best friend

En diamantlampa skulle passa mig perfekt! Om inte annat skulle det vara för att asken den ligger i är så fin. Men, återigen, en diamantlampa liksom. Jag skulle kunna tänka mig den nästan var som helst faktiskt, i vardagsrummet, hallen eller sovrummet. Vi har några stora globlampor med textilsladdar. Jag tycker att det är jättefint och enkelt. Det här skulle vara en lite lyxigare variant av enkelhet.
 
Diamond Lights
 
Jag som alltid har smycken och accessoarer i silver, vitt guld, titan eller stål och som gillar det kalla i inredning, på smink och kläder blir lite förvånad över att jag börjar falla för koppartrenden. Det är snyggt i lagoma doser och kompletterar fint. Men det beror kanske på att koppar ändå är har en kallare ton än guld. Så hellre koppar än guld och inte på smycken, där går en gräns för mig fortfarande.
 
Igår kväll var jag på säsongens första träningspass, "Get Fit". Det låter bra va? Ett nytt pass för mig, men jag ska försöka gå på det så ofta jag kan. Det var riktigt bra och jag kommer ha skön träningsvärk i några dagar nu.

Hela veckans bild

Sedan i torsdags har min blogg och inlägget om barntavlorna synts på blogg.se´s startsida. Tusen tack för det, säger jag och förundras när jag ser besöksstatistiken för de senaste dagarna. Era fina kommentarer om tavlorna och mina manchettknappar värmer väldigt mycket! Hoppas många av er som klickat in väljer att komma tillbaka.
 
 
Stolt över att presenteras på samma sida som t ex Trendenser önskar jag er ett fint slut på helgen!
Det får också bli mitt bidrag till Inspirationsfabrikens söndagsbild. 
 

Önskelista till 6-åringen

Vi har en storebror som fyller år om ungefär en månad, 6 år!
 
 
Så här ser det ut på snart-6-åringens önskelista just nu. Rätt bra saker. Verktygslåda med riktiga verktyg från Claes Ohlson, andra boken om Super-Charlie och gosedjurstjuven och min favorit Groffalon, tandburk till mjölktänderna, just den här från Cult finns hos Fröken Fräken som är ett lokalt företag, labyrintspel, radiostyrd skoter eller något annat radiostyrt som går att köra ute, den här finns hos Teknikmagasinet. Och så en åkmatta, det vore toppen för hela familjen! Hittade till rimligt pris här, men det kan ju finnas på någon sport- eller leksaksaffär kanske?
 
Nu har vi efterlängtad helg, en ganska oplanerad sådan. Vi ska röka sik och ta ner de sista stjärnorna från fönstren. Men annars blir det som det blir.
 

Alldeles nytt!

Först vill jag välkomna nya besökare och berätta hur glad jag blir att så många tittar in. Dessutom vill jag tacka för alla de fina, fina kommentarerna om mina tavlor i gårdagens inläggTusen tack!
 
Före jul fick jag frågan om jag kunde göra manchettknappar i silver. Det måste ju gå, tänkte jag och visst gick det.
 
 
Runda manchettknappar med koordinaterna för en alldeles speciell plats instansade. Man kan annars välja viktiga datum exempelvis förlovnings- och bröllopsdag, brudparets eller älskade barns namn, stärkande budskap eller något annat som känns helt rätt.
 
Fredag idag och det står massage i kalendern. Jag har världens bästa massör och har gått till henne i många år nu. Hon känner min kropp och vet vad som behövs utan att jag behöver säga något. Det är inte något avslappnande stund då man nästan slumrar till utan rejäla tag som alltid ger träningsvärk och ibland till och med blåmärken. Men det behövs och gör så där skönt ont som det kan kännas när man vet att det är nyttigt.

Efter massagen tar jag helg, lite tidigare än vanligt, idag är en lite extra bra dag med andra ord.

Torsdagstema Favorit i repris

Årets första torsdagsteman är satta och idag blir det favoriter i repris. Här om dagen visade jag bilder från lilla A´s rum och tavlor som jag gjort. Fjärilstavlan tycker jag om och stansen har kommit till användning både till kort och att dekorera paket med. I höstas när fabrikens tema var "DIY" visade jag hur jag gjorde mina fjärilstavlor.
 
 
Jag använde utskrifter av mönster jag hittade på nätet. Nu har jag sett annat pyssel där man använt kartor som dekoration på olika vis och jag tror att fjärilarna skulle vara fina om man stansade dem ur just kartor också.
 
 
Fjärilar på passepartout med dikt i mitten och lilla A´s akryltavla med svävande fjärilar.
 
 
Mina andra favorittavlor, som jag också gjort själv, är barnens födelsetavlor.
Lite i samma stil men ändå olika.
 
 
Nu ska jag titta in hos Inspirationsfabriken, jag är väldigt nyfiken på de andras repriser!

Ordning och reda

Jag tycker om att planera och håller ordning på det mesta. Jag är oerhört strukturerad och det jag gör är noga genomtänkt. Det är bra för det mesta men medför också att det till exempel kan vara svårt att somna, alltid en massa tanka på både stort och smått som rör sig i huvudet.
 
För att komma ihåg allt som är viktigt är min mobilkalender oumbärlig! Allt skrivs in, tider att passa, idéer att komma ihåg, när soptunnan ska dras ut till vägen och födelsedagar. Sedan plingar det till när det är dags och det händer ofta ett par gånger om dagen.
Hemma har vi haft kalender då och då, i år ska vi ha det igen. Jag har gjort en där vi har en gemensam och även varsin ruta för viktiga kom-ihåg. Än är det ganska glest på raderna och det känns bra, vi behöver lite lugn och ro ett tag. Det kommer att ändra sig. Om en månad ungefär drar det igång med alla aktiviteter och födelsedagar under våren.

Gråskala

Jag är lite besviken på att Granit´s webbshop dröjer så. Deras sortiment tilltalar mig verkligen, stort och smått. En annat butik med liknande namn som öppnat webbshop är Grafitgrå.
 
 
Där finns mycket som inspirerar och som vanligt tänker jag "det där borde man kunna göra själv" om många av deras varor, om än inte med samma proffessionella resultat naturligtvis. Men inspiration till framtida prova-att-göra-det-själv-projekt finns både i shoppen och i den väldigt snygga bloggen.

Nya rummet

 
Ljusbollarna lyser jättefint när det är mörkt ute och vi fick de som går i blått och turkost. På bänken får också de sötaste små lackskorna stå tillsammans med andra fina saker som lilla A är lite för liten för att leka med själv än.
 
Babushka och trätårta från Krabat, som tydligen ska stänga här i stan, väldigt synd! Väska köpt på Krusmyntagården i Gotlandssemestern när lilla A fortfarande låg i magen, virkade godsaker på fint kakfat och lokalt hantverk i form av ugglekuddar i 1-årspresent.
 
 
De små tavlorna med uggla och elefant är ännu en julklapp och de passar perfekt i både färg och motiv. Fjärilstavlan har jag visat tidigare och nu har den kommit upp på väggen. Det har också hennes födelsetavla med fina ord och litet fotspår.
 
 
Jag är väldigt nöjd med rummet och lilla A leker gärna där. Hon rör i kastruller, sitter vid lilla bordet, skruvar av och på små lock, bläddrar i böcker och verkar trivas.

Nytt och fint

Nu har vi fixat och donat hos lilla A och hon har fått jättemysigt i rummet. Nya gardiner, tavlor på väggarna, julklappar som hittat rätt plats och inte minst, sin säng i rummet. Första natten igår gick sådär, men förmodligen mest för att hon är täppt i näsan och då brukar hon sova dåligt. Själva läggningen var inga problem.
 
 
Vi önskade en Happy Light till hennes rum i julklapp, men då de var oerhört svåra att få tag på lyckades vi istället hitta ett annat märke. Precis lika fin och även den i olika färgställningar att välja mellan och inte minst, till bättre pris.
 
Imorgon är ännu en stor dag, första dagen på dagis! Det är tur att hon har storebror i huset och att hon är van att vara med och lämna honom på morgonen. Men jag är ändå lite glad att det inte är jag som har hand om inskolningen.

Te

Jag dricker inte kaffe och de som vet att jag dricker te, eller kanske hur jag dricker mitt te, skulle knappt kalla mig tedrickare heller. Det värsta jag vet när jag ska dricka te är om det får dra för länge, det vill säga mer än 5-10 sekunder. Men så tycker jag om det!
 
 
Min favorit som alltid går hem är äppel och kanel. Citron är en smak som alltid funkar också. Den här fina sorten fick jag av min familj i somras, just för att burken var så fin. Gott är det också. Somrigt.
 
Idag blir det kalas för storebror och fortsatt fix i lilla A´s rum för oss andra. Och så njuter vi av de sista lediga dagarna tillsammans.

TV-vanor

Idag får det bli ytterligare en tur till Ikea för att byta hyllan vi köpte häromdan. Den är ful i lacken på flera ställen. Jättetråkigt att vi behöver åka igen och att vi inte kan börja göra iordning direkt. Dessutom tog vi det sista paketet, så det är inte säkert att vi kan få med oss någon ny idag heller. Vi får se.
 
 
Jag måste medge att TV-tittandet gått lite över styr för storebror under ledigheten. Morgon, lite på dagen, ibland lite till eller kanske lite spelande och så på kvällen. Men det ordnar till sig när det blir vardag och rutiner igen.  Lilla A har inte förstått grejjen än, det är bara när det är musik som hon tittar lite. Här har de dragit fram sina pusselpallar, kanske lite väl nära, och tittar på Så mycket bättre. Sötnosarna!  

Julgodiset som blev nyårskarameller

Jag hann inte riktigt med mig innan jul, jag hade köpt hem och skulle göra lite olika julgodis men det blev inte mer än min variant på Rocky road. Och så pepparkaksbollarna. Men det var mer som fika. Ingen lakritsknäck eller vanlig knäck och ingen tryfflar.
 
 
Men nu, lagom till nyår, tag jag mig tid på kvällarna när jag annars bara skulle satt mig i soffan. Det blev lakritskola med choklad och flingsalt och passionsfruktstryfflar. Kolorna är underbart och farligt goda! En tryffel eller två går också i utan problem. 
 
 
 
Johanna Westmans chokladdoppade lakritskola med havssalt
 
"Det här är en lakritskola som är, med respekt, inspirerad av en pralin jag åt på chokladfabriken – vill man ha starkare eller svagare lakritssmak får man ta mer eller mindre turkisk peppar i. Naturligtvis kan man göra bara kolor och äta som de är. Då får man vira in i bakplåtspapper så de inte kladdar ihop. Kolan påminner lite om gamla godingen Käck." Receptet kommer från boken Julgodis - för små och stora sockerbagare.
 
ca 60 st
 

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker 

1 dl sirap 
1 msk kakao 
0.75 dl turkisk peppar 
2 tsk smör 
200 g mörk choklad 

 
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.

2. Krossa karamellerna i en mortel.

3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!

6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

 
 
 

Lite både och

Det är både skönt och lite vemodigt att ta bort julsakerna, eller framför allt granen. Det är väldigt mysigt när den lyser där i hörnet på kvällen, men samtidigt blir det så ljust och rent när den är borta. Precis som det känns skönt att plocka ner tomtarna och resten av det allra juligaste. 
 
 
Idag ska vi åka till det stora varuhuset och jag hoppas på att det vi ska köpa finns i lager. Och att det inte är så mycket folk.

Årets första dag

En dag som gått i sakta mak med pyssel av lite olika slag. Skidor som vallats, julsaker har plockats bort, nya spel att spela, tvätt och packning efter en nyårsnatt borta.
 
 
Nyåret firades traditionsenligt med vänner och god mat. Krustader med skagenröra, dubbelmarinerad fläskfilé med potatis- och västerbottenstoppar (som inte blev så toppiga) och grönpepparsås och avslutningsvis marängsviss.
 
Vid 22-tiden skickade vi upp lyktor och såg dem försvinna över trädtopparna bort mot havet. Därefter nattades barnen och vi slappade i soffan en bit in på det nya året. Gott nytt 2013!

RSS 2.0